TIPS FÖR DIG SOM ÄR NY I GDANSK

Ta sig till Gdansk från Sverige

Flygg

Det finns direkt flyg från Växjö och Stockholm i Sverige direkt till Gdansk. Detta är med billiga flygbolag som Ryanair. Utöver det finns det och flyg med byte via tex Warszawa eller Frankfurt med både LOT och Lufthansa. Med dom flygen är dyrare så vi rekommenderar direktflygen.

Färja

När man flyttar till Gdansk har man oftas en del saker med sig och flygbolagen idag har väldigt stora bägränsingar på bagage därför rekommenderar vi färjan. Det finns 3 olika rutter som är väldigt poplära:

  • Trelleborg till Swinoujscie – Billigt men man måste ta tåg i Polen mellan Swinoujscie och Gdansk. Utförs av TT-Line och tar 8 timmar.
  • Nynäshamn till Gdansk – Dyrast men direkt till Gdansk. Utförs av Pollferries och tar 18 timmar.
  • Karlskrona till Gdynia – Bra pris och väldigt nära Gdansk. Utförs av Stenaline och tar 10 timmar. 

Hitta bostad i Gdansk

Det är ganska enkelt att hitta bostad i Gdansk eftersom det finns stort utbud både direkt i Gdansk eller i närliggande städerna: Gdynia och Sopot. Priserna på bostäderna är runt 2000-3000kr per månad. Kolla gärna på universitetet det finns oftats reklam för olika företag där.

Ta sig runt Gdansk

Metro/Buss

Gdansk har metro som kallas SKM och många bussar som är väldigt billiga om man jämför med Sverige. Bussarna kör 24/7 medans metron bara kör på dagen på söndag-torsdag och på fredag-lördag också på natten.

Uber/Taxi

Det snabbaste och fortfarande väldigt billga sättet att ta sig runt är att använda sig av Uber app eller alternativit taxi. Viktigt att tänka på att olika taxi företag har olika priser så försök att hitta taxi runt 3pln/km

Mer info om Gdansk:

Gdansk

Snabbfakta om Gdansk

Flygplats: Gdańsk Lech Wałęsa flygplats

Vojovodskap: Pommmerns

Befolkning: 460 tusen

Valuta: Polsk Zloty

Telefonnummer: +48 58

Polen

Snabbfakta om Polen

Huvudstad: Warszawa

Språk: Polska

Befolkning: 41 milioner

Valuta: Polsk Zloty

Telefonnummer: +48

Nationaldag: 3 Maj